Fnat Smitte – Hvordan smitter fnat?

Fnat smitter typisk gennem berøring og tæt fysisk kontakt, men fnatmiderne kan også overleve uden for kroppen, og fnat kan derfor også smitte gennem tekstiler som tøj og dyner.

Tidligere så man mest fnat som en seksuel overført sygedom, men i dag ser man også mange eksempler på udbrud af fnat på institutioner som efterskole, folkeskoler og børnehaver.

Kort efter at man selv er blevet smittet, kan man også smitte andre, og man bliver ved med at smitte andre end til ca. 12 efter endt behandling.

I denne artikel vil vi dykke ned i af de måder hvorpå fnat smitter, og samtidig kigge på hvordan fnat pludselig kan ramme hele institutioner.

Gå Direkte Til Afsnittet:

Nix Creme 5%

269,00 kr

Smitte ved fysisk kontakt

Den mest normale måde at blive smittet med fnat er gennem længerevarende kontakt mellem varm hud. Det vil typisk være hvis man fx sover sammen, har sex eller holder i hånd.

Fnat smitter altså ikke, hvis man blot hilser på hinanden ved et kortvarigt kram eller lignende.

Dette skyldes at smitten kræver, at en fnatmide bevæger sig fra en person til en anden, og da fnatmiden kun bevæger sig med en hastighed på 2,5 cm per minut, kræver det altså noget tid for fnatmiderne at arbejde i.

Fnatmiderne kan altså hverken springe eller flyve. Til gengæld kræver det kun én fnatmide som graver sig ind i dig hud og lægger æg, for at du selv er smittet og pludselig kan smitte andre.

Smitte gennem tekstiler og overflader

Selv om at den mest normale måde at blive smittet på er gennem fysisk kontakt, er der også mulighed for at blive smittet gennem fx håndklæder, tøj og dyner.

Fnatmiden kan nemlig overleve uden for menneskekroppen i op til 4 døgn ved 20 grader. Det er derfor at man ved behandling af fnat anbefaler, at man stiller sit tøj væk i plastiskposer i 4-5 dage og rengør sit hjem grundigt.

Det betyder ligeledes at hvis du har sovet i en seng som tilhører en fnatramt, er der altså også risiko for at du er blevet smittet.

Man skal ikke gå og være bange for at bruge håndklæder på offentlige toiletter eller lignende, for det hører stadig til den mere sjældne måde at blive smittet på.

Men hvis man er blevet smittet, er det selvfølgelig noget man skal tage tænke over i forhold til ikke at smitte andre.

Udbrud på institutioner

Særligt på efterskoler hvor elevener sover sammen og har meget fysisk kontakt er der stor mulighed for et udbrud af fnat. Kommer miderne først inden for dørene, spreder de sigt hurtigt fra elev til elev og pludselig begynder alle at klø og få udslæt.

Skulle du selv eller dit barn blive smittet på denne måde, er det første i skal gøre, at underrette institutionen.

Det hjælper ikke at behandle en enkel person alene, da denne blot vil blive smittet efterfølgende igen. Et udbrud på en institution kræver derfor, at alle elever og hele personalet gennemgår behandlingen sammen og at institution samtidig bliver rengjort grundigt.

Her på Fnatfri.dk finder du også vores store guide til fnat behandling, som kan bruges i denne sammenhæng.

Kommentarer

Hvis du har spørgsmål eller erfaringer du vil dele, er du meget velkommen til at kommentere herunder.

Skriv et svar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment